Demi Masa

Friday, 28 August 2015

#403 Beijing - Tianjin - Beijing Episod 3

assalamualaikum..

saya muncul lagi.
dan masih dengan cerita di Tianjin..

hari pertama bekerja di Freescale Tianjin begitu mengujakan semua orang.
first day kan, haruslah eksaited.
dah masuk minggu kedua, semua tak sabar nak habiskan kerja.
harus diakui, susah sebenarnya nak kerja dengan orang2 di China, kalau tak dak translator.
ibarat ayam cakap dengan itik,
kucing dengan anjing.
maka terpaksa lah saya dan kawan belajar sikit2 bahasa depa...
demi kelangsungan hidup katanya.



di bawah ni, antara orang yang penting yang terlibat sama dalam projek kami.
dorang ni pekerja2 Freescale la.
kagum tengok banyak perempuan yang terlibat dalam hal2 berkaitan energy, electrical, mekanikal.
hebat2 belaka.
cumanya saya tak sempat nak beramah mesra sangat sebab jadual kerja yang padat (kononnya).



macam yang saya katakan sebelum ni, sepanjang 2 minggu kat Tianjin,
cuma sehari jer yang hari cerah tanpa jerebu.
hari2 yang lain, cerah tu cerah jugak, matahari nampak jugak, panas jugak,
cuma asap jerebu tu ketara sangat.
boleh mendatangkan batuk.
gambar kat bawah ni, inilah harinya yang cerah tanpa jerebu itu.
langit cantik sangat penuh kebiruan.





gambar kat bawah ni,
itu adalah lunch saya yang pertama.
harganya 9yuan
murah kan.
hari pertama je saya dapat makan 9 yuan.
hari2 yang lain, paling murah pon 13 yuan.
tapi puas hati la, sebab makanan dia banyak.
kat kantin Freescale ni ada 1 tempat khas untuk makanan muslim, dan halal.
so tak risau la.
dan berat saya naik 2 kilo.
dalam tak lalu tak lalu nak makan.
cis!


satu benda yang paling saya tak suka adalah tandas.
ya tandas depa ada bau.
sebab tisu calit2 buang dalam tong sampah, bukan flush sekali dalam toilet.
taknak tersumbat katanya.
tapi saya bantai jer buang dalam toilet bowl tu.
dan yang paling tak suka, pintunya adalah jarang.
boleh nampak orang luar lalu lalang, dan orang luar boleh nampak orang dalam sedang "berbisnes"..
masa tengah tunggu turn, ada pulak apek yang dah tak tahan sangat,
dia ngintip apa orang dalam buat dari celah pintu.. haiyoooooo.......
saya peratiiiiiiii jer...


test pen di bawah adalah test pen keramat.
bawak dari Malaya, hilang di China.
hujung belakang test pen tu memang dah hilang pon, dari malaysia lagi,
tapi jadi bahan, bila saya bawak jugak ke China.
gasak lah, janji boleh pakai kan.
banyak manfaatnya.
tapi hilang sudahnya.


satu benda yang menarik perhatian,
dalam lift ni, itulah opis amoi ni.
tugas dia, jaga lift kargo je. 
vendor/kontraktor masuk bawak barang berat2, dia tukang tekan tingkat berapa nak naik.
saya tak boleh bayangkan betapa sunyinya kerja macam ni dalam lif sahaja.


setelah seminggu kat Freescale, terjumpak mamat kat bawah ni.
isma nama dia.
dia dari penang.
kerja dengan vendor mesin untuk Freescale.
masa kat kantin Freescale saya ada perasan dia, tapi ingatkan dia filipin.
sekali terserempak kat lobi hotel, saya tegur dia.
rupanya, orang Malaysia.
keciknya donia.
haha.


ok cukup dulu sampai sini.
nantikan sambungan episod 4 pulak.


*****bersambung*****

3 comments:

  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete