Demi Masa

Monday, 30 December 2013

#369 Ujikaji Molten Lava Cake

Last week, boleh dikatakan sepanjang minggu dok kat opis tak keluar ke mana-mana site. Rasa agak bahagia lah kan time tu. Terus fefeeling makan gaji buta dok mengadap MasterChef All Star la, MasterChef Junior US la, macam-macam lagi lah.

Dan sebab terlalu asyik tengok MasterChef Junior US, terjebak pulak saya membuat molten lava cake. Betul uolss, saya teruja gila tengok bebudak US yang umornya 8 taun (kalau tak silap) buat kek coklat lava. Terasa kemaluan sangat sebab kita yang dewasa ni pon tak pernah terlintas nak belajar atau try buat.

Berbekalkan resepi yang disalin dari video chef Gordon Ramsay (mampu kau, berguru dengan Chef Gordon Ramsay) saya terus cari bahan nak membuatnya. Mujur lah, bahan yang nak guna tu, tak susah mana nak cari.

Dengan menggunakan hanya 6 bahan, merasa saya dapat 6 ketul molten lava chocolate cake. Agak ragu-ragu sebab masa memasaknya adalah singkat, dan suhu yang dicadangkan agak tinggi., jadi takut tergaring, atau hangit. Tapi, memang nak jadi rezeki, semuanya berhasil menjadi kek yang sangat sedap.





Ini baru dikatakan eksperimen. Disebabkan saya dah tau cara buat, insyaallah next time, saya akan buat banyak sikit untuk diagihkan pada pelanggan setia saya. Hihi. Pelanggan la sangat. Memang opismet dan rakan-rakan sekeliling saya lah pon yang selalu saya paksa cuba segala kek yang saya buat.

Oh ya, disebabkan minggu lepas banyak masa yang terbuang di opis gara-gara makan gaji buta, harini awal-awal pagi lagi, dah ada tugas mengejut yang telah bos saya kerahkan saya buat. Yer lah, dia bos, dia bayar gaji saya, maka setiap arahannya, perlulah dituruti.

Luahan mengenai perkara ini, akan disambung.

:)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 23 December 2013

#368 Pulut Kuningmu Itttttewwww

Tahukah anda?

Semalam, di kala malam bulan mengambang, terdengarlah saya ketukan halus di pintu bilik saya. Ku sangkakan bunyi tu hanya mainan mimpi, tapi makin lama makin kuat bunyinya.

Bila saya bukak pintu, terdengar suara kakak saya cakap, "kat dapur ada pulut kuning!"

APA DIAAAAAAA?????

PULUT KUNINGGGGGGG?????


Terus meloncat saya ke dapur dengan riang rianya. Saya cedok sesenduk pulut kuning ke dalam pinggan, cedok sikit kari ayam terus bersimpuh depan tv.

Tapi kannnnnnnnnn, secubit saya makan, saya rasa, errrrr, pelik. Saya suap lagi, errrr, ada bau. Saya suap lagi, sah BASI!!!!!

Sentap selera saya.

Saya ni tak nak la menuduh, tapi, kalau nak bersedeqah jariah, biarlah benda yang elok. Tidak la saya mempertikaikan keikhlasan si tukang bagi tu pulak kan. Alhamdulillah. Semoga rezeqinya dimurahkan sebab bagi orang makan. Cumanya, ada eloknya kalau nak bagi kat orang sesuatu, terutamanya makanan, rasa lah dulu. Kot-kot lah dah basi atau dah tak elok.

Tapi disebabkan kari ayam dia sedap, saya makan jugak bagi habis. Makan dengan nasik la tapi. Pulut tu, ku hauk dalam tong sampah!

MUAHAHAAAA....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 18 December 2013

#367 Merah Baldu

amboi lama rasanya tak menulis.
almaklumlah, terlalu bizi sungguh sekarang ni.
tapi kalau ditanya, bizi buat apa?
sumpah! tak boleh nak jawab.

kalau hari bekerja tu, memang tak banyak masa sangat nak online pun.
kalaupun ada masa, ada jer benda lain yang nak dibuat.
kekadang, idea dah ada, tup tup,
dapat arahan buat itu, buat ini.
dah tergendala.

oh, alasang-alasang-alasang!

gituh.

sabtu lepas, saya ada buat kek.
red velvet lagi.
itu jer lah pong kek yang pandai saya buat.
cuba suruh buat kek yang lain,
tak maunya saya.
tapi kali ni, kek eksperimen.
cuba untuk kukus pulak.



alhamdulillah,
percubaan pertama mengukus kek berjaya.
walaupun mulanya masih teragak-agak.
kalau dilihat pada gambarajah di bawah,
kek yang 1 tu agak merekah.
sebab silap saya sendiri.
tak pernah kukus kek la katanya kan.
kek tak dan nak masak sepenuhnya,
dah gatal tangan nak bukak.
masa bukak tu hepi la kan,
tengok gebu naiknya.
tapi kat tengah tak masak.
tutup balik, sambung kukus.
30 minit lepas tu, bila dah masak,
tu diahhhh.
baguih punya dok merekah kat situ.
mujur bukak 1 jer penutup.


tapi merekah2 pun, pedulik la kan.
not for sale kekdahnya.
tutup dengan creamcheese
sapa pon tak perasan keburukanmu ittew.
kiranya macam tempek concealer kat muka berkerutu la.
gituh.


orang kata, luaran tak penting.
yang penting dalaman.
luar chanteq, dalaman tak chanteq tiadalah gunanya jua.
maka dengan itu,
tidaklah saya pedulik dengan hiasan2 di atas kek.
saya memang tak reti nak menghias.
tapi, kalau ada yang sudi ajar, amatlah saya hargai.


saya ada la bawak sebekas ke tempat kerja.
dan 2 bekas saya hantar jugak ke tempat kerja lama.
2 bekas bagi kat kawan saya sebagai bekalan ke luar negara,
sedekah makan2 kat kawan2.
alhamdulillah, ada yang makan.
ada yang puji.
takdak yang keji.
ada yang mintak resepi,
ada yang mintak nak beli.
dan tinggal lagi sebekas saya simpan untuk hadiah kepada kakak saya sempena harijadinya esok.

oh ya,
ada orang suruh saya buat bisnes,
jual kek.
tapi, saya bukan nak meniaga pun.
sekadar seronok bagi orang makan.
lagi pun, saya mana reti meniaga.
nak kata kek yang saya buat sedap,
testimoni barulah berapa kerat sangat yang rasa.
tak nak la nanti orang kata,
"baru orang puji sedap, terus fefeeling nak berbisnes"
yes, saya pernah cakap kat orang ayat tu.
malu lah saya kalau mendapat balik kat diri sendiri.
hihiihi.

maka dengan itu, elak-elakkan lah. :)


*** gambar di atas adalah ehsan dari kamera kawan saya

Thursday, 5 December 2013

#366 Fenanggal

Itu hari kan, sabtu haritu, saya pergi la tengok citer fenanggal kat gsc. Yor lah, dah lama tak tengok citer melayu kat fanggung sejak bikers kental dulu. Eh yeke? Ker ade? Ntah dah tak ingatlah.

Citernye ala-ala jer lah, nak kata gemfak tu, idak la jugak. Cumanya boleh la fuji sikit-sikit banding citer hantu yang hujung-hujung cuma mimfi tu.

Seram ker citernye? Eh tak la seram mana. Rasanya, dalam banyak-banyak babak dalam citer tu, ada 1 jer babak yang membuatkan 1 fanggung menjerit. Yang fomfuan, kemain kuat lagi tau jeritnya. Yang jantan, ade fulak terjerit keluar suara feremfuan. Salah tune katanya. Muahaha...

Tafi rasanya, banyak fulak saya dengar bunyi gelak ketawa dari fenonton yang lain. Eh memang lawak lah. Bukan saje-saje gelak. Tak tau la sama ada lawak tu memang disengajakan, atau cuma fenonton yang komfius sama ada seram ke lawak ker.

Yang faling lawak, bila watak murni lakonan ummi nazira berbisik fanggil syed yusuf lakonan azri iskandar yang berbunyi agak ghairah. Bunyinya cam gini lah, " yyyussofffffff"... Dan boleh fulak 1 fanggung sebut "taiyooobbbbbbbb". Pom! 1 fanggung gelak. Boleh? Ko agak? Tak ke rasa nak guling-guling atas kerusi tu? Citer seram mendenye kalo dah gitu?

Cuma yang tak best nya lah, ending citer ni macam tak syiok. Tergantung. Tetiba watak fasha senduk tu habis macam tu jer di 3/4 cerita. Tak tau afa jadi kat dia di fenghujung. Yang fasti, fenanggal si murni tu mati la.

**huruf P sengaja digantikan dengan huruf F sebagai mengejek sebutan ala2 arab lakonan azri iskandar, fasha senduk, seripah aini, zul arifin, dan sekutu-sekutu watak ahlul bait dalam cerita ni.
**over tau sebutan melayu kearaban dorang tuh!!

Ada kawan ajak pergi tengok sebab katanya dia rasa takut nak tengok sorang. Saya kata, kalau tengok sorang tengah-tengah malam buta pon, takkan seram punya. Haha. Nak suruh tengok lagi sekali, janganlah harap. Tiket free pon rasa tak hingin.

Eh, uols nak tau tak? Kan dolu saya ada kutuk-kutuk citer bikers kental yang lahanat lakonan zizan tuh, tetiba kannnnnnnnn, bebaru ni, ada pulak cik/encik anon mempertahankan citer tu tau. Saya syak kan, mesti orang produksi tu sendiri kot. Muahaha.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 22 November 2013

#365 Penantian 2 Tahun

sebelom balik keje tadi, check email kejap kat yahoo...
rupanya ada email dari spa.
dipanggil untuk pergi peperiksaan.
jawatannya Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A29.
jawatan ni kan, dah mohon dari tahun 2011.
tak sangka pulak hujung tahun 2013, baru panggil.
agaknya, taun lepas tak ada pengambilan kot?
mungkin.



tapi, bersyukurlah.
walaupun baru sekadar panggilan peperiksaan,
mungkin ada harapan untuk ke peringkat sepenuhnya.
sebenarnya, memang antara minat aku pon.
aku suka kapal terbang!
aku suka tengok kapal terbang take off, landing, dan yang sewaktu dengannya.




saya harap, semuanya akan berjalan dengan lancar.
2 minggu jer lagi nak bersiap siaga..
ada rezeki, alhamdulillah.
tak berjaya pon,
tak per lah kan..
ini kan pengalaman!
baru lah boleh bercerita kat orang, yang kita pon dah pernah gi exam kerja gomen!
gituh.

;)

**doakan saya yer. :)



Saturday, 16 November 2013

#363 "Pick Me Up"

2 atau 3 hari lepas, ada kawan mintak tolong buatkan untuk dia tiramisu. Sebab katanya, teringin benoooorrrr dia nak makan. Walaupun dia tahu saya tak pernah wat tiramisu, tapi gedix jugak nak. Kebetulan pulak, hari selasa itu hari, sorang ex-kolig saya pon sambut birthday dia dengan kek tiramisu, yang mana, membuatkan saya rasa nak jugak makan benda yang sama (sebab saya tak dapat makan). Yer lah, sindrom tak nak kalah, memanglah dah sebati dalam diri saya ni tanpa saya sedari. Hikssss!

Maka saya pon, tanpa rasa segan silu, mintak tolong makcik youtube tunjukkan resepi nak membuat tiramisu ni. Tak cukup makcik youtube, pakcik google pon saya kerahkan jugak tenaganya supaya tunjukkan saya jalan kebenaran membuat tiramisu ittew tanpa melalui jalan yang bengkang bengkok. Nak jalan mudah la kiranya. Mudah, dan sedap kekdahnya.

Selepas menghabiskan setengah hari menelaah dengan makcik youtube dan pakcik google, saya pon bersetuju dengan resepi dari makcik youtube, memilih untuk buat tiramisu ikut cara italian. Gituuuuhhh! Italian katanya. Resepi tiramisu yang saya jumpak dalam google, semuanya guna whipped cream (resepi orang melayu, dan semuanya samaaaaaaaa jer, baik resepi, mahupun sukatan) berbanding resepi italian yang guna telur putih dan telur kuning, dan aku lak malas nak membeli whipped cream tu sebab mahal. Aku kena amalkan konsep "mudah dan sedap" khennnn. Cukup la 1 bahan yang bernama mascarpone cheese tu yang harganya, memang mintak ampun mahalnya.

Harini dengan penuh pengharapan, saya pon buat la tiramisu itu tadi. Dan, memang tak susah mana pon nak membuatnya. Antara rajin dengan malas jer sebab, nak membuat tu mungkin tak de masalah, tapi nak mengemas lepas buat tu jer yang macam masalah besar sangat.

Sekarang ni tengah sejukkan dalam peti ais untuk semalaman. Esok pagi, baru saya hantar kat kawan saya tu sebekas. Entah macam mana la rupanya lepas dipotong. Dan apa la rasanya nanti. Yer lah kan, walaupun tiramisu yang saya tolong buat ni secara sodakatul jariah, tapi nak la bila orang makan tu rasa puas hati yer dak?

Macam takot jer, macam seram jer, macam gelabahhhhhh jer!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 10 November 2013

#362 Kawan Saya....... (Sambungan)

Sambungan dari cerita kawan saya yang eksiden itu hari, saya dan beberapa rakan dah pun pergi melawat beliau semalam, walaupun perancangannya nak pergi melawat tu hari jumaat.

Jumaat lepas, ada kawan yang lain dah pergi nak melawat, tapi masa tu tak leh nak tengok, sebab kawan saya yang eksiden tu dikatakan tengah dibedah. Kitaorang yang dengar "tengah dibedah" ni, agak risau gak la, tertanya-tanya gak, bedah otak ker. Sebabnya, mula-mula dapat tahu, dia ada kat wad neurologi. Tapi, rasa lega bila dapat tahu, yang kena bedah tu, buku lali jer, dan dah diambil alih oleh team ortho bukan lagi team neuro. Maknanya, kepala kawan saya tu, alhamdulillah masih sihat.

Dan lebih leganya, sebab keadaan kawan saya tu tak der la patah riuk sampai masuk besi ker apa kan. Cuma luka-luka di dahi, hidung, dan bibir jer yang agak membuatkan kawan saya kelihatan sedikit ngeri.

Tapi kan, saya rasa kesian sungguh dengan kawan saya tu. Bibir kawan saya tu, kena jahit di bahagian dalam, atas dan bawah. Masa cakap, mulut pun tak berapa nak boleh bukak. Tapi, hospital boleh bagi SEBIJIK epal untuk dia makan. Agak-agak la kan, mampu ker tak kawan saya tu nak kokak sebijik epal ittew???? Harus la tak kan. Bagi la buah yang lembut sikit, macam pisang ker, tembikai ker, betik ker kan.

Lebih kejam, kami yang datang melawat ni, bawakkan pulak dia buah tangan sepelastik buah oren!

Pommmmm!!!!!!!

Matileh, menambah asid pada luka kaedahnya uolsss!!

Hihihi...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 8 November 2013

#361 Kawan Saya.......

Salah sorang ex-kolig saya eksiden siang tadi. Kat federal highway, laluan motorsikal. Saya dapat tahu pon tengahari. Agak terkejut penerimaan saya dengan berita tu. Sebab paginya, kami beramai-ramai bergurau senda dalam group whatsapp.

Dalam pada menunggu update di group whatsapp dari kawan-kawan yang menyusul ke PPUM, tetiba terbaca ayat, "harap bersabar, panjatkan doa untuk *****, al fatihah". Aiyohh. Berderau darah dibuatnya.

Dan, saya masih tak tau macamana keadaan kawan saya tu sehingga sekarang. Dengar cerita, macam teruk. Kata kawan saya yang merupakan saksi kejadian, masa eksiden tu, darah dah keluar dari mulut dan hidung, dahi pon berdarah. Ada kemungkinan terhentak kat kepala. Ok seriau. Dan cerita-cerita lain yang agak sebak bila memikirkannya balik.

Petang sok, saya dan beberapa orang kawan yang lain nak pergi melawat. Harap tak dak apa yang serious sangat.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 1 November 2013

#360 Chawan Mu Ittewww

Cawan ni kan, dah 3 hari dibiar tak berbasuh. Dalam 3 hari ni, ada yang nak tolong basuh? Haghammmmm! Baik jantan, baik betina, dalam opis ni, buat-buat tak nampak jer.

Cawan-cawan ni pulak, angkara kakak BIG Boss saya yang datang melawat 3 hari lepas. Lepas minom, yakin jer letak tepi sinki, dan mengharap ada tukang cuci tolong basohkan.

Ewah ewah ewahhhhhhh.

Adakah membasoh cawan mu itew termasok dalam "menjalankan tugas-tugas yang diarahkan oleh pihak pengurusan dari masa ke masa"?

Banyak dia punya cengkadakkkk khennn. Dasar OKU sangat. Cawan pon susah nak basuh ker. Berak yang kotor boleh basuh bontot sendiri dengan jari, cawan tak boleh basoh?

Hujung-hujung, haku jugekkkkk yang menyinsing lengan baju memdobi sinki tu. Sebab harini dah jumaat, kalau harini tak basoh, sampai rabu depan pon terbiar jer la cawan tu kat sinki. Opis cuti sabtu-selasa la katakan.

Owh tak sabarnya nak bercuti panjang!

:D


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 25 October 2013

#359 Pagi Jumaat

Harini kan, masa nak gi keje tadi, tengok ke arah langit, nampak macam cerah. Tapi bila lihat di kejauhan, ada nampak mendung-mendung sikit. Makanya, saya pon pakai la baju hujan siap-siap. Nak sediakan payung, naik motor kan. Kejadah pegang payung sambil bawak motor yer dak?

Bila turun bawah rumah menuju ke motor, ada sorang lelaki memberi pandangan, "matahari terpacak ko pakai baju hujan dah kenapa?". Ya, soalan telepati kaedahnya. Melihatkan renungan penuh persoalan itu, saya pon jawab secara telepati lah jua, "sebab saya tak nak basah, semoga kau ditimpa hujan". Gittew.

Dalam perjalanan menuju ke opis, hujan ala-ala segan nak mencurah-curah ke bumi. Rintik-rintik jer la tapi mampu jugak membasahkan. Saya singgah kejap kat tol sunway punya stesen minyak. Sekali raba-raba bontot, wallet tak bawak weyhhhh! Kalau lah ada road block, matilah. Kelam kabut saya balik rumah. Saya tak sanggup nak bawat motor tanpa lesen, dan kad pengenalan. Duit takde masalah, boleh dipinjam. Tapi kad pengenalan dan lesen, tak boleh dipinjam. Lagi pulak, saya perlukan kad pengenalan untuk masuk ke tempat-tempat tertentu untuk buat kerja-kerja saya. Dan lagi pulak, tiap-tiap petang memang ada roadblock kat laluan motor tepi tol sunway tu.

Gara-gara wallet itu, saya sampai opis lambat. 9.30 baru sampai opis. Untuk rekod, saya adalah staff pertama yang sampai setiap pagi sebelum staff-staff yang lain sampai. Tapi kan, walaupun saya sampai opis awal, tak de gunanya. Sebab si tukang pegang kunci opis adalah selalu kelewatan. Jadi sekali sekala sampai opis lambat, apalah salahnya kan.

:)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 24 October 2013

#358 Sakit Pulak Hati Kiter Nieyyyy

Siang tadi kan, ada buat kerja kat Putrajaya. Tapi, sebelum sampai ke site, singgah kejap kat Prime Minister Office. Katanya nak collect cheque. Semalam, encik engineer ada suruh aku dengan kolig pergi collect. Tapi kan, pagi tadi, encik engineer dengan kolig aku jer yang gi amek cheque tu. Aku? Ditinggalkannya dalam kereta. Kuwanghaja.
Fyi, aku ni kemain dari rumah dah bersiap bagai konon nak bergambar sakan la dalam PMO tu. Pakai dah smart habis lah kiranya. Hujung-hujung, jadi gini. Aku pon, hanginlah kan. Terasa dipermainkan!
Aku bukanlah hangin sangat sebab tak dapat masuk. Tapi sebabkan "alasan" yang dia bagi tu. Katanya rambut aku panjang, so tak leh masuk dalam PMO. Chilaka! Aku check kat tatacara masuk bangunan PMO tu, sepatah haram tak sentuh bab rambut. Lagilah aku hangin.
Lepas dorang keluar dari bangunan PMO, my kolig pon membuat cobaan menayang gambar dia berposing sakan dalam tu. Sungguh lah menyimbah petrol kat lori terbakar khen? Aku cakap kat encik engineer, kat tatacara pemakaian tu takde pon tulis pasal rambut. Sekali dia pusing pulak cerita. Katanya, big boss yang bagi arahan camtu kat dia. Katanya lagi, "sendiri mau ingat lah".
Ini encik engineer, sebelum-sebelum ni memang dah banyak kali tegur pasal rambut mayang menguraiku ini. Tapi, ada aku dengar cakap dia? Tak! Yang bekerja, adalah tangan, kaki dan otak aku. Ape kaitan dengan rambut? Imej? Aku ikat rambut kot. Dan banyak kali jugak dia sebut "boss suruh" kat aku. Tapi, kenapa boss sendiri tak cakap kat aku, walaupun hari-hari selisih dengan aku dalam opis yang sekangkang semut tu? Dan memang aku dah nekad dalam hati. Selagi tak dengar dari mulut big boss aku tuh, aku takkan kerat rambut. Degil kan aku?
So, ayat sendiri mau ingatlah tu memang bermaksudkan "tu la aku suruh kerat tak nak sekarang padan muka tak boleh masuk dalam PMO".
Nampak tak permainan dia?
Dan berkaitan dengan ayat "boss suruh" tu, disebabkan encik engineer adalah seorang yang suka bercakap besar lagi suka mengada-adakan cerita, sumpah aku tak percaya kata-kata beliau mengenai "boss suruh". Phui.
**encik engineer tak lain dan tak bukan adalah superior saya yang sewel itu****

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.






Thursday, 17 October 2013

#357 Superior Saya, Adakalanya Sewel

Superior saya ada 1 habit. Bukan 1 lah, banyak habis dia sebenarnya. Tapi, salah 1 nya adalah, suka mencabar. Sikit-sikit, "saya cabar awak".

Satu ketika, masa mengular di KLCC itu hari, beliau pernah cabar saya. Katanya, kalau saya berani, pergi lah ambik gambar dengan mana-mana minah saleh yang berkeliaran di situ. Tapi, saya buat tak tau jer. Perlu ker kan? Saya pulak, bukanlah jenis yang suka sahut cabaran sebegitu. Bila saya buat tak tahu, habis saya dibahannya kata tak lelaki lah, tak gentle lah, penakut lah. Eh, nak kata apa, kata lah. Ade saya kesah? Tidak.

Lainlah kalau dia cabar saya untuk selesaikan soalan matematik dalam masa 5 minit ker, terjemahkan lukisan skematik ker, baru lah mencabar. Ini cabar amek gambar? Langsung tak berkembang otak.

Bagi saya, orang yang macam superior saya ni, dia sukakan kepuasan. Dia suka kalau ada orang yang sanggup puaskan nafsunya. Bila ada orang sahut cabaran begoknya, dia rasa, oh, budak ni mengikut kata. Oh, budak ni ada konfiden level yang tinggi sebab BERANI! Puih.

Tapi saya, gasaklah dia nak kata apa. Saya tak perlu lakukan benda-benda bodoh gitu, semata nak puaskan hatinya. Ni samalah jua dengan set-set yang suka menilai pakaian orang. Apa yang kita pakai pun, ada jer lah yang tak kena. Jenis saya, asal selesa, itulah saya pakai, walaupun tak begitu bergaya. Kenapa saya perlu bergaya sakan, semata-mata nak puaskan mata awak yang sakit tengok saya pakai seluar besar, dan berselipar?

Siang tadi, masa di bangunan kastam putrajaya, sementara menunggu orang maintenance bangunan tu datang, superior saya sekali lagi membuat cobaan mencabar saya dan kolig saya. Katanya, "cuba pergi kat makcik tu, mintak dia seringgit, saya nak tengok mampu tak kamu yakinkan makcik tu." Macam biasa, kata-kata/arahan itu memang lah masuk telinga kanan dan berambus ikut telinga kiri. Terus saya pura-pura nak beli air. Malas nak melayan.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 16 October 2013

#356 Manisnya Gula Ittew

Setiap hari bekerja, perkara pertama yang dilakukan apabila melangkah masuk ke opis, adalah membancuh air. Nescafe dan Milo, adalah pilihan. Memandangkan tak perlu beli, jimat banyak di situ.


Bila bancuh air, kadar gula yang dimasukkan tak menentu. Ada hari, lebih. Ada hari, kurang. Macam hari ni, entah mana yang tak kena, terlebih banyak masukkan gula dalam bekas air tuh. Manisnya, sangat-sangat. Kebiasaannya, tak penuh pun bancuh. Tapi harini, terpaksa penuhkan. Sebab nak bagi rasa tawar sedikit.

Tapi kan, kalau diminum habis air tu, banyak mana gula yang dimasukkan tadi, tetaplah banyak itu jua yang masuk dalam badan. Ada bezakah? Sama kan? Tapi dah itu cara yang diajar oleh orang tua dulu-dulu, memang itulah yang menjadi ikutan.

Kan?


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 7 October 2013

#355 Pelaris VS Sedap Semulajadi

Harini aku tak makan lunch. Malas nak keluar jauh-jauh untuk beli makanan. Tapi, seberang jalan kat opis aku ni ada jual cekodok, goreng pisang, kopok lekor, dan jugak air oren.



Untuk pengetahuan, cekodok makcik ni jual, super sedap! Tak tipu. Aku rasa, tak pernah tak habis cekodok dia jual. Ada 1 hari, aku nak beli, kata makcik tu, ada orang dah tempah semua cekodok yang ada. Boleh gitu?

Dan sebagai orang melayu, semestinya dalam pikiran aku, "mesti hebat pelaris makcik ni."

:D

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 6 October 2013

#354 Hikayat Seorang Yang Kedekut


Hati aku sedikit tak tenteram untuk 2 hari ni. Duduk tak kena, baring tak kena, serba serbi tak kena. Tengahari tadi, aku bawak lah motor melilau entah ke mana-mana konon nak cari ketenangan bagai. Cheh! Hujung-hujung, pergi Paradigm Mall, lepak kat Popular.

Macam biasa, bila lepak kat kedai buku, memang tak pernah mengecewakan aku. Hati beransur tenang, bila menyelak-nyelak helaian buku yang ada. Siap bersila sambil membaca. Orang kedekut macam aku, memang jarang beli buku. Sebab terus baca kat situ. Teruk kan? Muahahha.

Lagi teruk, curi-curi amek gambar resepi kek coklat! Haishhh!!!!! Almaklumlah, nak beli 1 buku, mahal kemain.

:p









Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 5 October 2013

#353 Luahan Hati Yang Tak Terluah Di Hari Jumaat

1) Aku cukup tak suka bekerja dengan orang yang merokok. Sungguh. Depa ni, pikirkan diri sendiri. Time depa nak merokok, sentiasa ada masa. Kalau orang lain nak curi masa sikit, pandai sungguh cakap, "Cepat, cepat! Dah lambat ni!".

2) Sungguhpun kau dah ajar aku segala benda, adalah amat tak perlu untuk canangkan kat satu donia, "Untung kamu saya ada ajar. Saya dulu, belajar sendiri jer!" Lebih-lebih lagi, cakap depan orang, client, atau sesiapa pun. Cakap kuat-kuat pulak tu. Motif kau cakap gitu depan orang? Seolah-olahnya, aku dah berhutang nyawa sangat dengan ilmu yang dah kau turunkan kat aku tu. Cukup bagitau sekali, tak payah nak ulang-ulang. Yang dengar, rasa muak. Tahu?

3) Nak bergurau, silakan. Tapi, main sorok-sorok harta benda orang amatlah tak sesuai untuk diguraukan. Lebih-lebih lagi yang disorokkan tu, iPhone 4s. iphone yer, bukan nokia three three ten! Kau dah mainkan perasaan orang dengan kegelisahan sebab kehilangan henpon. Masa kau sorokkan, sebarang calar tak dak. Tapi bila dah pulangkan, sampai calaq balaq skrin tu, kau dah kenapa!? Lepas tu pulak, tak dak rasa nak cakap "sorry" sekalipun kan? Siap bongkak suruh tukar skrin protector, bill hantar rumah. Hey! Duit bukan segalanya lah!

4) Kau nak mengular curi tulang, silakanlah. Tapi, jangan lah babitkan masa orang lain. Ye, aku tak kesah, sebab bila kau curi tulang, aku boleh relax. Tapinya, kau dah menyusahkan aku dengan ambik masa aku. Aku sepatutnya balik jam 6 petang. Tapi sebab game judi kau tak habis-habis, 6 petang baru nak gerak balik opis. Walaupun jarak sarang perjudian kau kali ni dengan opis cuma ambik masa 10 minit nak sampai, tapi tetap masa aku dah terbuang. Nak berjudi, tolong jangan angkut aku sekali plis. Drop jer aku kat opis, pastu nak menjahanam ke mana, pi lah. Tak dak sapa dok larang!



***Maaf la kerana membaca royanan aku ni. Aku tak boleh nak luahkan pada orang yang terbabit. Makanya, tulis kat sini jer lah yang aku mampu.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 3 October 2013

#352 Cerita Semalam, Loyanya Tak Habis Lagi


Semalam, masa lunch, aku dengan kolig pergi makan kat 1 kedai mamak di celah-celah lorong di kawasan Segi College, KL.

Bila masuk kedai, nampak ada jual mee rebus. Katanya, since 1940. Kami pun makan la mee rebus sorang sepinggan.

Dipendekkan cerita, lepas makan, pekerja kedai tu kutip pinggan aku, celup dalam baldi, lap pinggan, mee rebus diletak dalam pinggan, dan dihantar ke meja lain.

Aku tak nampak tapi kolig aku yang nampak.

Errrrr

Kembang tekak bila pikirkan balik.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 28 September 2013

#351 Marah Nyamuk, Rumah Aku Bakar!

Harini, buat kek coklat. Dah teringin lama jugak. Cumanya nak membuat, tak berapa nak rajin. Ni semua sebab sorang kawan aku dok kompang sakan dia dok buat kek coklat untuk hasben dia berulang-ulang kali, dan katanya hasbennya saaaaangatlah suka kek yang dia buat. Elehhhh, yeke buat sendiri tu khennn.... *mood hati busuk**

Jadi, disebabkan aku ni kadangkala ada "sindrom taknak kalah", gigih la buat jugak kek coklat, walaupun tak la berapa nak coklatnya. Asal nampak coklat sudeyh. Aku ubahsuai jer dari resepi red velvet yang aku dok buat selalu tu. Hehe. Mujur lah menjadi. Risau jugak kot jadi lain kan.

Masa kek tengah bakar tu, aku dok laaa berbalas mesej dengan sorang kawan yang ingat aku ni kaya raya. Di penghujungnya, aku jugak yang sakit hati sendiri. Bukan sakit hati jer, mendidih lagi. Kita tak mampu nak menolong, kita jugak lah yang dikatanya tak boleh nak tolong kawan. Watdefish!

Bila hati dah mendidih tu, segala kerja pon jadilah caca marba. Itu tak kena ini tak kena. Penyudahnya, kek aku jugak jadi mangsa. Aku main taram jer sapu buttercream kat kek aku. Habis sapu, terus tuang ganache coklat yang tak dan nak sejuk lagi atas kek. Rasa berdosanya aku kat kek tu sebab sapu krim masa kek tu masih panas, dan terus tuang coklat cair yang agak panas atas krim. Rosak weyhhhh kek aku!

Aku menyalahkan kawan aku tu 100% sebab rosakkan kek aku! Bencilah!

**tapi rasa kek masih sedap, yang pastinya :D


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#350 Merasa!

Lepas balik dari site di Putrajaya semalam, aku dengan Incik Site Supervisa dan sorang kolig singgah kejap di opis TNB di Jalan Kelang Lama sana. Bayar bill katanya Masa parking tu, mata aku ternampak pada gerai cendol + rojak. Aku pon dengan hepinya jerit, "cendoooollllll, jom!". Padahal baru lepas makan nasik. Dasar perut banyak compartment kan. Lepas order cendol sorang 1, rojak pula datang menyusul. Ok la 1 pinggan kongsi 3 orang. Lepas hajat. Burppp alhamdulillah.

Lepas Incik Site Supervisa bayar, aku dengan rasa gembira ucapkanlah terima kasih sebab belanja. Yer lah, dengar katanya susah benau nak dapat belanja dari Incik Site Supervisa yang 1 nih. Lepas kasihku diterima, dia kata, "Ini bukan saya bayar, ini duit Incik Injiniyar, semalam punya."

**Sehari sebelum, 4 petang**
Incik Injiniyar, dan Incik Site Supervisa curi tulang pi main snooker. Main "lucky" kata mereka, yang mana ia merupakan spesis perjudian. Di sepanjang permainan, Incik Injiniyar banyak kena pow dengan Incik Siter Supervisa. Incik Site Supervisa sangat gumbira, sebab menang duit maaaaanyak.






Merasa termakan duit hasil perjudian. Mampooo??? Matilehhhhhhh


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 23 September 2013

#348 Kegeramanku Keseramanku

Semenjak kembali bergelumang dalam kancah kesesakan jalan raya di LPD, pergi dan pulang kerjaku sentiasa diiringi perasan geram, dan seram.

Geramnya aku, sebab ;
-Kereta tukar laluan kiri/kanan tanpa memberi isyarat. Silap haribulan, ada jugak yang kena rempuh dengan aku. Mata dah la rabun. Sangat sakit hati ok. Dah tau jem, tak boleh eh ikut jer laluan tu. Nak kata lepas ubah laluan tu jadi cepat jalannya, tak la jugak!

Seramnya aku pulak, sebab ;
-Bila aku bawak slow di celah-celah kereta, motor belakang hon berkali-kali menandakan suruh bawak laju sikit. Hey, 50km/j tu dah dikira laju lah, kalau bawak moto di celah kereta time sesak. Lagi sakit hati. Kalau lah ada pemandu kereta yang berperangai lahanat menukar laluan sesuka hati, kalau nasib tak baik, aku yang langgar dulu lah, bukan dorang kan. Choiyyy!

Kadang-kadang terpikir, apa perlukah aku menuruti kehendak mereka yang di belakang dengan bawak "laju sedikit" di waktu-waktu jalan jem, dan di celah-celah kereta yang banyak? Pernah sekali, ada 1 motor bersaiz bagak, dok kat belakang, berkali-kali mengaum, tapi aku wat kering jer lah. Tak kuasa nak korbankan masa depan aku demi kepuasan orang lain. Semua orang pon nak sampai rumah/pejabat dengan selamat kan.

Kawan aku pernah bagi cadangan, kalau ada moto yang hon kecoh suruh bawak laju, berenti jer kat celah-celah tu, bagi dia jalan dulu. Lepas tu ikut dia dari belakang sambil hon tanpa henti. Boleh?

Hahahah!

**pemandu warga emas, kemain jahat sekali perangai di atas jalan raya, kerana mereka rasa perlu diberi muka atas lesen, "warga emas". Chittt!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 21 September 2013

#347 Seharian Sabtu : Oh English!


Harini, aku menghadiri 1 majlis yang menghimpunkan beberapa makcik-makcik, dan hakak-hakak dari sekitar selangor bagi mengikuti kursus bahasa inggeris secara percuma anjuran Rotary KL Diraja Malaysia, dengan kerjasama dari Social Care Foundation & REDtone International Berhad. Kenapa aku boleh terjebak dalam program ini, janganlah ditanya.

Program ini katanya bakal bermula pada 12 Oktober 2013, dimana hanya 20-25 tempat sahaja ditawarkan untuk diisi oleh mereka yang layak, dan yang boleh memberi 100% komitmen untuk berjaya dalam menguasai bahasa inggeris sebagai bahasa kedua.

Kursus ini akan berlangsung selama 6 bulan (150 jam) dan kelasnya akan diadakan pada setiap hari Sabtu selama 6 jam bermula dari 9 pagi, dan berakhir jam 4.30 petang. Wang pengangkutan akan diberi sebanyak RM10 setiap seorang, bagi meringankan beban mereka yang datang dari jauh seperti, Tanjung Karang. Selain itu, ganjaran yang bakal menanti peserta yang tak ponteng kelas selama 6 bulan tersebut, adalah wang tunai sebanyak RM500 kepada 10 orang. Bagi yang ponteng 1 kelas sahaja sepanjang 6 bulan itu, masih mendapat ganjaran sebanyak RM350 untuk 5 orang, dan sekiranya 2 hari ponteng, juga mendapat ganjaran sebanyak RM200 untuk 5 orang. Kherlasss kan? Ponteng pon dapat duit. Sapa nak bagi?

Selain dari ganjaran dari segi kehadiran, masih ada lagi ganjaran-ganjaran lain yang menanti, seperti ganjaran untuk sikap sepanjang proses pembelajaran, dan tahap keberjayaan penguasaan bahasa inggeris selepas tamatnya kursus. Semua ganjarannya berupa wang tunai yer, takde hamper-hamper atau bagi harta karun punya. Fuiyohh!

Selain dari belajar bahasa inggeris, 50 jam dari 100 jam pembelajaran bakal diperuntukkan untuk kelas komputer kepada semua peserta. Dengar katanya pulakk, sekiranya ada peserta yang terpaksa bawak anak, mereka mungkin akan cuba untuk mendapatkan dana untuk proses pembelajaran anak-anak peserta supaya boleh belajar bahasa inggeris juga. Oh ya, sebenarnya, yang datang ke kursus ini adalah makcik-makcik dan hakak-hakak yang kebanyakannya suri rumah, peniaga kecik-kecilan, dan sebilangan kecil adalah kerani pejabat. Sebab tu ada yang terpaksa membawa anak sekali.

Kenapa aku ceritakan semua ni? Sebabnya, aku nak memuji mereka-mereka yang terlibat dalam program yang mulia lagi suci murni ini. Aku nampak keikhlasan mereka untuk membantu golongan-golongan seperti wanita yang hadir untuk kursus tersebut. Kata salah seorang penaung program tersebut, Dato' Wei, program ini bagi membantu mereka mendapatkan peluang pekerjaan yang lebih baik dengan adanya asas bahasa inggeris sebagai bekalan.

Ketila sesi pengenalan diri, setiap peserta dikehendaki secara jujurnya memberitahu tahap penguasaan bahasa inggeris masing-masing, sama ada tahap "tadika" ataupun "darjah 1". Kalau tak silap aku, ada 5-6 orang yang di tahap "tadika" di mana, tahap penguasaan adalah lemah, ataupun tak tahu langsung. Tapi, yang bagusnya, mereka tak malu nak belajar walaupun umur kelihatannya agak berusia. Bravo! Aku senyum jer tengok gelagat dorang sepanjang sesi pengenalan tu berjalan.

Selepas selesai sesi pengenalan diri, mengisi dan penyerahan borang pendaftaran, Dato' Wei tanya, sama ada aku nak join sekali belajar. Memandangkan kerjaan aku memungkinkan aku bekerja di hari sabtu, terpaksa lah aku katakan tidak. Lagi pulak, bukan ke program tu hanya untuk golongan wanita, dan ibu tunggal. Tapi kata Dato' Wei itu, aku akan kerugian kalau tak join, sebab ianya percuma, dan pulak, tak salah untuk aku join walaupun aku sorang jer lelaki dalam kumpulan tu nanti.


Aku, senyum jer.... :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.







Friday, 20 September 2013

#346 Kerja Kerja Jugak, Curi Tulang Tu Kena Jugak, Camtuh!


Siang tadi, disebabkan kerjaan di sebuah bangunan berhampiran KLCC sana, yang sepatutnya disiapkan pada jam 3 petang dipercepatkan pada jam 12 tengahari, maka aku dengan beberapa rakan sekerja yan lain sempat la menghabiskan masa berpeleseran di sekitar KLCC sebelum dan sesudah solat jumaat.

Habis tawaf bahagian dalaman KLCC, beralih pulak ke taman di belakang KLCC yang baru ku tahu kewujudannya. **matilehh kampong sangat!**

Disebabkan kejakunan tahap orang ulu tak pernah datang KLCC, haruslah berperangai seakan-akan pelancong, snap sana, snap sini, pusing keliling taman sampai melecet-melecet kaki aku ni ha disebabkan tak pakai stokin.

**kelam kabut capai stokin sebelum ke opis, bila nak pakai stokin kat opis sekali tengok sebelah corak lain, sebelah lagi corak lain. Sebab malu, terus tak pakai stokin**




Sampai pukul 4 jugaklah melilau kat KLCC sana, barulah gerak balik ke opis. Kata Encik Injiniyar, cerita berpeleseran di KLCC jangan sampai Encik Boss tahu, habis di situ sahaja. Takut lettew Encik Boss tahu staff dia curi tulang. 

Muahahaha.








Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 17 September 2013

#344 3D2N Lembah Pangsun

Cuti sempena Hari Malaysia haritu, aku dengan beberapa orang kawan pergi keluar dari bandaraya Keyhell untuk bercamping. Lokasi yang dipilih adalah Lembah Pangsun, Hulu Langat. Sebelum kami berangkat, aku ada jugak tengok-tengok kat google pasal Lembah Pangsun ni. Ternyata, apa yang pakcik google tunjukkan adalah pelsu belaka. Rupa-rupanya, bukan kat Nur Lembah Pangsun Eco Resort jer yang ada kat situ lah!

Mengikut perancangan awal, untuk tarikh tersebut kami sepatutnya berangkat ke Pulau Perhentian. Tapi, disebabkan lambat booking disamping peracangan yang agak mengejut, banyak chalet yang dah disapu terlebih awal. Kempunanlah hajatku nak menyelam di dasar air sambil melihat Whale Shark kekdahnya. Takde rezki. Takpe lah. Next time plan lagi sekali.

Ni, aku cerita mengikut gambar jer lah yer. Nak cerita detail sangat dari hari pertama sampai akhir, macam tak tau nak karang apa.



Khemah yang di sebelah kanan itu sepatutnya adalah khemah yang patut aku diami bersama seorang lagi kawan aku. Tapi disebabkan hari pertama tu hujan agak lebat, khemah tu dah dimasuki air, dan basah. Terpaksa dijemur dan tak kering. Oleh kerana itu, aku terpaksa tidor di dalam pondok yang disewa. Sejuk okay, tidor open air kekdahnya. Tak pulak teringat nak bawak selimut. Bawak sweater jer. Tu pun dah basah ditimpa hujan. Malang sungguh tak berbau kan.



Disebabkan hari pertama dah hujan, tak merasa la kami ni nak mandi sungai. Aku sempat la masuk sungai tu sekejap. Tu pun sebab nak seberangi sungai untuk mencari kayu api. Kalau kata lambat cari kayu api, alamatnya takdak kayu la nak membakar ayam di malam pertama itu. Terpaksa makan megi jer lah kan.



Malam pertama, kami bakar ayam, sosej dengan bebola ketam. Nasik yang dimasak jugak agak banyak untuk malam pertama, sebab ingatkan mungkin masing-masing kelaparan. Tapi, bila masuk waktu makan malam, masing-masing cuma makan dua senduk jer. Lepas tu ratah ayam, sojej dengan bebola ketam. Bila tengok balik, ada lagi setengah periuk nasik yang tak habis. Jadinya, nasik outstanding ni dibawak ke hari esoknya untuk dimakan waktu lunch. Mujur tak basi.


Disebabkan tiada entertainment lain selain lagu dari henpon sendiri (sebab tak tapat siaran radio), kami menghabiskan waktu malam dengan bermain susunan bongkah kayu itu. Entah apa la nama rasminya, tidak lah aku ketahui. Main sampai lebam yer, bila dah tinggi, roboh, susun balik, roboh lagi, susun lagi, roboh, dan seterusnya, sampai semua orang dah bosan.


Hari kedua, air sungai dah kembali jernih selepas berhujanan sepanjang malam. Hajat di hati bangun pagi nak terus berendam dalam air. Tapi disebabkan kena sediakan sarapan dulu, maka hasrat itu ditangguhkan. Lepas bebebrapa orang yang lain keluar pergi pasar menjala ikan, aku terjun dulu dalam sungai untuk melepaskan gian. Seingat aku, kali terakhir aku mandi sungai adalah pada hujung tahun 2010 dimana ketika itu, hari terakhir aku dengan housemate aku bertapa di Tanjung Malim selama 3 tahun.



Bila masa untuk makan tengahari, sesi bakar membakar bermula lagi. Untuk lunch, makan ikan bakar jer. No more ayam gituh. Errr, janganlah ditanya apa nama ikan yang besar itu. Sumpah aku tak ingat walaupun haritu dah diberitahu. Apa yang aku tahu tentang ikan itu, rasanya sedap. Tu jer. Heheh. Ikan bakar, pekena dengan air asam, pherghhhh. Heaven. Cuma nasik jer tak panas, sebab nasik semalam. Huhuhu. Kalau nasik tu panas, lagi terangkat kot!



Lepas makan tengahari, 3 orang kawan aku bawak jala dengan senapang ikan untuk memburu katanya. Lepas dorang pergi, aku pon baring-baring. Tau-tau jer dah terlena. Kawan aku balik dari memburu ikan pun aku tak sedar. Sedar-sedar jer, semua orang dah berendam dalam air. Cis! Sampai hati tak kejutkan aku. Lepas dorang naik ke pondok, dorang tunjuk hasil tangkapan yang aku rasa, “alaaahhhhh, tu jer????”. Ikan yang kecik dengan seekor udang. Dorang goreng jer. Tapi aku tak rasa nak makan pun. Eh aku ada rasa ikan tu sikit, tapi sedap. Takde rasa. Ngengade kan. :D



Di waktu petangnya, ada la buat aktiviti riadah sikit. Main badminton. Dorang ada beli bola sebijik. Tapi disebabkan kaki aku ni terlebih bangkunya, layan jer lah badminton pon. Asal berpeluh sudah, gittew kan. Dah puas main. Aku terjun lah sungai nak sejukkan badan. Berendam sampai dah nak dekat maghrib, baru naik.


Makan malam di hari kedua, kembali makan ayam, dan sosej. Sebenarnya makan malam bermula agak lambat sedikit. Sebab 2 orang dah keluar sekejap. Tapi tak sekejap mana, memang lama sangat. Sampaikan ku dengan yang lain dah syak dorang pergi tengok bola Malaysia lawan Myanmar. Lepas sejam lebih, baru dorang balik dan membawa sebekas ayam KFC. Okay, aku agak terkejut jugak kenapa ada ayam KFC? Tak cukup ke bekalan ayam yang ada? Rupanya, salah seorang dari weols ni nak bersedeqah katanya. Ok lah, syukur Alhamdulillah lah. **Gambar ayam KFC tak sempat ambik**



Pagi hari ketiga, bersarapan dengan sandwich sardin. Tugas aku pagi tu cuma sapu sardin kat roti, dan potong roti, tu jer. Aku berharap la hari terakhir tu kot nak makan nasik lemak ke roti canai ke apa ke kan. Tapi, dah nama camping buat cara camping jer lah. Makan stok apa yang ada bagi habis. Nak tanya, ada pernah korang jumpak orang makan roti sardin cicah nescafe? Pernah? Tak? Haha. Kawan aku buat yer! Lepas makan roti, beriadah sekejap. Main badminton lagi. Sebab kalau nak berendam dalam air sungai, time berpeluh tu lah yang paling heaven. Orang kata lah. Bagi aku sama jer. Hehehe.


Lepas habis mandi, aku dengan 2 kawan yang lain kena balik awal atas sebab-sebab yang tak boleh dielakkan. Aku dengan sorang lagi kawan cuma menumpang jer, so terpaksa lah ikut balik sama. Ada sedikit rasa bersalah sebab tak dapat tolong yang lain kemas-kemaskan kawasan camping tu. Time nak balik tu, 2 orang jejaka yang bukan lagi teruna (dah kawen) dalam gambar di atas sedang memasak megi goreng. Tak sempat nak merasa. Huhuhu.



Tamatlah sudah cerita aku di Lembah Pangsun sana. Memang aku rasa enjoy sangat-sangat la camping ni. Terasa macam kembali ke alam kampong yang dah lama sangat aku tinggalkan. Lepas ni katanya ada lagi program yang bakal menyusul. Insyaallah kalau kena dengan tarikh dan masa, aku nak join lagi. :)


Wednesday, 11 September 2013

#343 MATTA Fair - Dari Kelana Jaya Ke PWTC

Jumaat lepas, balik dari kerja, aku dengan ex-kolig bergegas ke PWTC... Ada MATTA Fair katanya. Gigih la kami ni berasak-asak nak masuk dalam Dewan Tun Razak tu. Dan yang paling siot nya, kena bayar RM4 ok kalau nak menyeberangi sungai ke dewan besar ittew. Sungguh lah pandai cari duit depa tu tau. Nak tak nak, kena la bayar "tol" tu. Kalau tak bayar, bukankah menjadi 1 kepenatan dalam siri jelajah "Dari Kelana Jaya Ke PWTC" ini. Tapi kalau tak menyeberangi jambatan ke seberang sungai tu pon ok jer, cumanya, boleh tengok promosi pelancongan domestik jer lah.


Ekcerli, tujuan utama nak pegi matta fair ni, adalah untuk survey harga-harga pakej untuk percutian bersama rakan-rakan yang tak boleh didedahkan lokasinya. Gittew. Bajet ada paparazzi nak ngekor lah kan. Walau!
Memandangkan aku ni pertama kali datang ke matta fair tu, jakun lah sikit kan. Semua pamphlet yang dorang bagi aku ambik, yang dorang tak bagi aku mintak. Bila dikumpulkan, walauweyyy, setebal thesis phd yang ntah sapa punya. Bila belek-belek balik, kebanyakan promosi adalah pakej ke Korea, Jepun, dan China.




Ada 1 pamphlet tu, memang betul-betul tulisan cina sepenuh-penuhnya. Pandai lah sangat aku membaca tulisan cina khennn.


Tapi ada 1 pakej yang aku rasa betul-betul ralat. Bukan lah ralat apa sangat, harga pakejnya murah. Pergi Beijing uolss. RM208 untuk 5hari 4 malam. Ada 2 orang dah boleh jalan. Cuma kena tambah untuk tipping RM75, upah agensi RM30, visa RM80 ++ dan tiket kapal terbang jer. Tapi tu lah, geng nya nan hado! Takkan nak pi sorang-sorang. Dalam malaysia ok la travel sorang-sorang. Tapi kalau dah ke luar negara tu, nak la jugak berteman kan. Ada la jugak tukang amek gambar sekurang-kurangnya.


Berbalik kepada plan asalnya pergi ke matta fair tu, apa yang aku boleh cakap, tak payah nak bayar RM4 untuk seberang sungai tu pon takpe. Sebabnya lokasi percutian kami tu domestik jer. Yang dewan seberang sungei ittew semuanya penerbangan international. Tapi dah alang-alang masuk, kasi jelajah lah sampai habis, sambil mengutip kertas-kertas yang tak perlu. Sempat la daftarkan diri untuk lucky draw. Dengan harapan, huntong sabut timbul khen. Dapat la seketul free gift keychain bertahtakan kompas.




Pusing punya pusing, elok time kami patah balik ke dewan pelancongan domestik, kebanyakan kaunter pon dah tutop. Ada la yang bukak, tapi tak banyak. Dan booth untuk lokasi percutian pilihan itu pun memang banyak tutop. Jadinya, aku kutip-kutip jer la kertas dan pamphlet yang dorang tinggalkan atas kaunter. Sekali tengok, alahai, takde la murah mana. Baik la beli tiket, terbang, dan gamble jer lepas sampai sana. Pandai-pandai nak hidup kata orang.


~aku tipu orang-orang kat matta fair tu kata aku ni student, dan study kat UM! Alasan untuk "saya balik dulu bincang-bincang, nanti saya datang balik yer, kitaorang dok UM jer..." Muahahaha.... ~


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.