Demi Masa

Sunday, 29 January 2012

#015 Minggu Tekanan

sepanjang minggu ni adalah minggu yang aku rasa paling sukar...
start daripada CNY aritu memang banyak sungguh masalah yang datang...
yang paling perit bebanan keje..
sumpah!
aku dah rasa macam nak berenti jer.....

kadang-kadang aku dah tak paham dengan perangai bos aku..
bagi aku kalau dia tak masuk campur dalam urusan seharian lagi better...
sebab bila dia masuk campur, segala keje aku wat pun x menjadi..
semuanya akan jadi serba tak kena....
tapi dah namanya dia bos, ape nak dibuat....

yang paling aku tak tahan bila bos aku sesuka hati membuat "blind pig accusation" **boleh**
sungguh aku tak boleh nak terima!!!

Monday, 23 January 2012

#014 GONG XI FATT CHOI!

hoyeyyyy hoyeyyyyyyyy.....
gong xi fat choiiiyyyy.....
arini aku kerja..
sangat menarik la kan...

walhal keje tak la banyak mana pun nak dibuat...
datang keje kol 7 pagi...
pastu dah takde keje nak dibuat..
bukak tv..... dengar radio....
makan...... online....
mudah kan???

yang pasti semua tu bakal dibayar dengan nilai berganda.....
yer la keje time public holiday ye dak.......
wat keje ke tak wat keje ke totap dibayar berganda...
alangkah indahnya hidop..

beruntungnye dapat keje time hari raya cina....

anyway, Happy Chinese New Year!!!!

**ehsan google**

Sunday, 22 January 2012

#013 Ahad Menjelma Lagi - Ting Tong!

Weeeeeeeeehuu!!!
Ahad datang lagi.....aku hepi!
Sebab harini hari cuti aku......


Tapi yang peliknye,
Pukul 8 malam aku boleh pulak bersiap sakan pakai uniform macam nak gi keje.
Apekah???
Motif???
Camne aku boleh lupa aku bercuti harini....


Aku musykil...
Kenapa aku begitu Ting Tong ini hari?
X pernah terjadi lagi ni.....

Wednesday, 18 January 2012

#012 H U T A N G

harini sesungguhnya memang aku takde mood nak wat keje... sebabnye shift aku start 7 pagi sampai 7 malam...
memang aku x suka....

9 am bermula episod duka lara..
erti kata lain "SENTAP"........
semua ni puncanya dari guest2 yang x reti-reti nak bayar hutang...
wahhhhhhhhh
duduk nak bilik besar...
duit tak nak bayar..
hutang sampai beribu....
ujung-ujung gaji aku yang mungkin jadi mangsa!
boleh??

dan bilamana bos dah suruh jumlahkan segala hutang piutang yang ada, mashaallah......
remark yg ada tunggang langgang!
**yang buat remark tu bukan orang lain, matilehhh**
so timbullah isu yang pelbagai.....

dan yang menyayat hati, yang kena maki hamun pelbagai tu AKU jugak......
sebabnye aku sorang jer kat sini...
sampai aku terfikir adakah aku dilahirkan untuk dimaki hamun?
aku tak kesah kena marah..
jangan carutkan aku jer....
hanjeng betol......
terima kasih lah sangat kat sahabat2 yang lain sebab dorang tak kena bambu.....

-the end-

p/s : salah seorang yang hutang beribu tu Pak Iran lah!

Tuesday, 17 January 2012

#011 LEAFLET Punya Pasal

Pagi tadi aku bangun macam biasa gi keje....
Hari baru...
Minggu baru...
Hepi sahajor...


Namun ianya x seindah disangka!
Kol 2 petang bos aku soh aku dengan sorang mamat Pakistan pegi hantar leaflet...
Sumpah! Muka aku dan berubah....
Hangen siot....


Tempat yang dipilih x agak-agak sangat kau.,,
KOLEJ SEGI!
Boleh???????
Ko mampoo???
Memang seksa aku menahan tahap ketebalan muka ni...
Sakit kowt..
Tengah2 panas rembang edar leaflet...
Baru la aku taw camne rasanya orang2 yang wat keje camtu....

Yang pasti aku sangat hangen dengan bos aku..
Kecewa sangat..


-the end-

Saturday, 14 January 2012

#010 Nafsu Semata-mata

arini aku semangat nak g keje awal...
niat hati nak beli beger sebelom gi keje...
almaklum la makanan yg disediakan kat aku sememangnye aku x sentuh...
jalan punye jalan punye jalan...
perghhhhhhhhh
TUTOP!!
kebulur la haku ini malam....

sampai tempat keje entah camne terhasut dengan seseorang untok beger prosperiti....
so call la McD Delivery...
"sori encik kalau order sekarang lagi 2 jam baru sampai....server down!"
hapeeeeeeeee............???
2 jam!
mampos la!

pikir punye pikir punya pikir
ape guna motor baru kan
keh3
balik kejap
amek helmet
start enjin
zupppppppppppppppp

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa








Friday, 13 January 2012

#009 YAMAHA LAGENDA!

yeayyyyyyyy
alhamdulillah setelah sekian lama menyimpan hasrat...
harini 12/1/1212 aku dah berjaya beli motorsikal sendiri...
YAMAHA LAGENDA..!

so lepas ni senang la aku nak bergerak....
bersyukur sangat-sangat...
ingatkan loan dah x lulus....


TERIMA KASIH YA ALLAH....!!!!

Wednesday, 11 January 2012

#008 She's So Cute

masih ingat lagi kesah orang Iran aritu....?
ya mereka masih disini.....
anak dia sumpah kiut.... kesian x de kawan...
sempat aku amek pic dia.... :)













and for sure,
She's So Cute.........
and Funny!!!!

Tuesday, 10 January 2012

#007 Penantian Berakhir

Alhamdulillah arini tamatnya penantian untuk bulan ni....
Elain shift malam dah dapat....
Keh keh keh

Member2 yang lain semua dah dapat hari jumaat lepas lagi.
Tapi since aku keje malam so kena la tunggu isnin menjelma...
Bulan ni dapat la lebih sikit sebab keje malam 2 hari extra...

Dah dapat duit ni terbayang2 banyak benda nak dibeli...
Antaranya nak beli perfume..... :D
Davidoff Hot Water katanya...
Insyaallah kalau ditakdirkan akan beli dalam beberapa hari ni..

Sunday, 8 January 2012

#006 Keranamu Almari

Bulan lepas bilik aku dah dicat dengan kaler purple yang agak best bagi mata aku yang memandang...
So yang tinggal hanyalah nak memenuhi perabot dalam bilik iaitu katin dengal almari.....
So dah sebulan gak la dok survey mana2 kedai yang jual almari...
Dan seharusnya ia berwarna PUTIH!!

Dalam pencarian tu banyak jugak jumpak yang berkenan..
Tapi bila dah berkenan, warna pulak dah hitam, x de kaler putih...
Yang peliknye susah sangat nak mencari almari kaler putih!dugaan!

Petang tadi pegilah nengok2 almari tu kat IKEA....
Pusing punya pusing, cari punya cari, hujung2 jumpak jugak...
Phewwwwwww!!!!!! Akhirnya......
Harganya RM249... Ok la...

Dah amek segala detail benda alah tu,kena carilah pulak kat rak tersimpannye almari tu..
Agak melilau gak la nak mencarinya... Sekali lupa nak amek troli..
1 keje baru lak kena mencari troli...
Abes bayar terus gi kaunter delivery, bayar delivery charge RM65 + upah pasang RM12.45 (5% dari harga barang)...

Apa lagi?
Baliiiikkkkkkkkkkkkk laa............!!!!!!!
(",)v

Tuesday, 3 January 2012

#005 Kau Jangan Datang Keje Arini

Ape perasaan bila bangun tidor nak gi keje tetiba dapat panggilan dan diberitahu :-
"Kau tak payah datang keje arini taw"

SENTAPPPPPPPPPPPP.............

Rupa-rupanya semalam kan public holiday... Dan kebetulannye pulak semalam hari off aku..
So automatically harini aku cuti ganti...
Masalahnye sebelom2 ni yang diamalkan, tak kesah la public holiday ke hape ke, x pernah diganti..
Tup-tup arini diganti...
Aku musykil.........
Selama ini aku bekerja free-free jer lah kan??
Kannnnnn???????
Yang hangennye nape la pagi tadi jugak dorang nak bagitaw..
Kalau bagitaw semalam kan bagus...
X patah terkejar2 balik dari klang malam semalam...
Stay sana jer lagi bagus..
Hampeh!!

So dah alang-alang cuti lagi hajat di hati ape lagi...
Nak menghabiskan duit yang x seberapa ni la...
Namun, kena lak teman along g gunting rambut.
Ok fine.. Gunting rambut jer kan.. Lama mana la sangat...
Tapi dah sampai, dia rebonding kau!!
Hazab aku menunggu 4 jam kat saloon tu....
(Nada cemburu sebenarnye)

Balik dari saloon, aku dah lapar...
Tetiba teringin nak makan kek la pulak..
Singgah jaya grocer beli tepung dengan telur..
Balik umah terus buat kek tu...
Chocolate moist cake namanye....

Mengecewakan, kek tu x berapa menjadi(sangkaan pertama)....
Cukup time, keluar dari oven tu, bahagian tengah still x masak...
So masuk la balik dalam oven tu...
Lepas 10 minit aku nekad, kalau tak masak jugak aku nak biarkan jer...
Alhamdulillah, kek tu masak jugak....

So,itulah santapan aku dari kek tu siap masak sampai la ke saat aku menulis semua ni, kek masih dikunyah2...
Hahhaahah....... Layannnnnnn ! ! !

Monday, 2 January 2012

#004 Hari Cuti | 1 Jan 2012

Oleyyyyyyyyyyy........ ! ! ! ! !
Holiday time.....

Hari ahad adalah hari yang sangat aku tunggu-tunggu...
X kira la di bulan ape mahupun hari apa....
Sebab hanya hari ahad la hari aku bercuti.. Walau balik keje kol 7 pagi...

Aktiviti harini ke Klang....
Lepas balik je keje, balik umah, mandi, siap-siap, terus keluar...
Niat ke Klang arini cumalah semata untuk makan LAKSA....
Kol 12 sampai Klang.. Naik taxi terus pi rumah yang dituju.
Pelahap punya pelahap dah kenyang baik punya layan taik mata sampai petang...
Sedar-sedar dah kol 6...

Sebelom balik wujudnya ad-hoc plan...
Nak keluar makan kat tepi laut katanya...
Pi dua kereta...sebab ramai kan....
1 kereta dan meluncur laju jauh kedepan..
Kereta yang aku naik lak tetiba ade mechanical problem..
So PATAH BALIK!!!!

Hujung-hujung berenti makan kat Ramai Tomyam sajorkk......
Order punya order makanan pun sampai...
Cumanya ikan jer yang x sampai-sampai.
Lambat sikit katanya...
Oklah!
Dan penghujungnya, makanan dah habis dimakan..
Ikan?
Masihhhhhhhh x sampai!

Baliklah ke rumah. Tido...
PUASSS...... ! ! !

Sunday, 1 January 2012

#003 Berparti Di Ambang Tahun Baru

berparti? parti la sangat kan....

boss aku dah plan untuk wat parti sambutan tahun baru ni dah lama sebenarnye..
ade la dalam sebulan dua sebelum nie... dan dia beriya2 mengajak semua staff pegi....
aku pun yang agak jakun x penah pegi ni mulanya sangat eksaited la nak g...
konon boleh berjimba2 sambil menikmati cara orang kaya raikan tahun baru....
siap ade firework katanya.....best2!

entah mengapa, beberapa hari sebelum berlangsungnya majlis itu, mood berubah.... x nak la pegi!
dan masih entah mengapa ianya berlanjutan sehingga 3 jam sebelum majlis bermula.
setelah dipujuk2, kononnye boss aku dah berharap sangat semua staff pegi.... okayyyy aku pegi.....
PUAS!

6.30 p.m
sepatutnye semua staff yang nak pegi tu dah bersiap sedia berkumpul di perkarangan hotel pukul 6.30 pm.
dan aku dah bagi penerangan yang sangat lebar kat sorang staff berbangsa pakistan (entah dia paham @ x) di sebelah paginye sebelom balik keje kol 7 pagi.
aku sampai dalam 6.20pm... teksi pun dah sedia menunggu (g naik teksi hokayyyy)...

6.40 p.m
teksi dah blah......
tapi aku masih di perkarangan hotel.
sebab?????
manusia2 pakistan itu masih x memunculkan diri masing2....yang hado hanyalah 4 orang jer (termasuk aku).
bila call tanye, sorang pun x mandi lagi... kuang hajau!

7.20 p.m
berkat kesabaran dah pun sampai di SS19/4E....
x der sape pun lagi yang datang... sangat syok sendiri aku berlegar2 dalam rumah serba besar itu...
aku sangat kagum..
sumpah!
btw, makanan dah siap terhidang tapi disebabkan x ramai lagi yang datang ku pendamkan sajor perasaan yang membuak2 itu....

8.00 p.m
agak ramai berpusu2 masuk ke perkarangan umah boss aku yang serba indah itu....
music pun dah bermaharajalela di segenap pelusuk.....
perghhhhhh
lagu pulak lagu hindi okay........ BOLEH??
aku dan beberapa staff yang lain pun dah start ambik makanan2 ringan macam kuih muih sikit2.... ais kacang sikit.... (sebab segan nak amek main course)

9.00 p.m
sumpah aku sangat rambang mata nak pilih makanan2 yang ade.....
YA ALLAH........  sesungguhnya aku bersyukur dapat makan makanan yang sedap itu.. hehehe
yang pasti, hampir keseluruhan makanan yang ade kat situ aku rasa...walau sedikit...
eh? sedikitkah?
hanya aku yang tahu....
wakakakakakakka....

list makanan yang aku makan;-

1. sayur kangkung + sotong + kuah yong tau foo.
2. tauhu bakar.
3. roti jala + kari ayam + rendang daging.
4. nasik ayam.
5. char koay teow.
6. mee kari.

10 p.m
call teksi untuk balik.
balik ke mana?
jeng jeng jengggggggggg.....

10.30 p.m
PUNCH CARD!
menjalankan kerja2 seperti biasa....

dimanakah fireworknye????
hujung2 aku tengok firework tu kat tv jugekkkkkk..............
matileh!

"parti la sangat!"